Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 516 niet laden

Update mei 2014

Featured

Beste mensen,

En zo zijn we alweer een maand in Kroatie. Tijd voor de twee wekelijkse email update. In Kroatie is niet alleen de tijd snel gegaan. Hier een verkort overzicht:

 

Manuel en Samuel gaan alweer een paar weken trouw naar school in Maljevac. Omdat Irnad en Kenan en Tarik nu ook langzaam betrokken raken bij ons project (en Manuel en Samuel ook natuurlijk), is dus 30% van de kinderen van de school in Maljevac betrokken (15 leerlingen). Nu hopen om een echte doorbraak en dat ze allemaal gaan komen.

De Leeuwenbende groep krijgt wat meer stabiliteit wat betreft groeps samenstelling in het weekend. Op mijn lijstje staan 32 deelnemers (die ooit meededen en die ik toch ook verwacht) maar er zijn nu een tiental trouwe bezoekers.

Het bijenproject lijkt goed aan te slaan bij de kinderen. Ze luisteren erg serieus naar de uitleg, de eerste kasten zijn klaar en sinds twee dagen hebben we ook de eerste twee bijenvolken. Als we hierin gezegend worden, dan nemen we in september de eerste honing mee naar Nederland. Doel is om binnenkort voor elke trouwe deelnemer een eigen bijenvolk te hebben (tien kasten met bijen).

We zijn voorzichtig plannen aan het maken voor een zomerkamp aan de zee. Datum staat nog niet vast. Eerst nog wat meer werken aan de "teambuilding" zodat de Leeuwenbende wat minder een bende is en wat meer een club.

Activiteiten die nu aandacht krijgen binnen de kinder- en jeugdclub: leren drummen, basgitaar en gitaarspelen, engelse les van Matthijs, koken, voetbal en hockey, verhalen maken op de computer.

Waar Matthijs,Edis, Samira en ik vooral fysiek mee bezig zijn geweest is: het planten van 100 appelboompjes, het planten van 150 walnootboompjes, het plaatsen van 600 meter omheining (gaten boren in de grond, palen schoonmaken en tillen), opruimen van struiken, grasmaaien, trekker repareren.

Bij dit alles probeer ik elke doordeweekse dag aandacht te geven aan de werkzaamheden voor Spiderman Webdesign om financieen op orde te houden. Dat bevalt me erg goed en het leven van eigen inkomsten geeft me duidelijk meer plezier in mijn zendingswerk.

Matthijs (http://www.capitaltocapital.nl/) heeft het plan opgepakt om in de zomer een kettinggebed (24/7) te organiseren binnen "de stad zonder kerk" (Velika Kladusa). Om dit te realiseren heeft hij een appartement gehuurd in Kladusa en is hij via Social Media en email in contact met jongeren en jong volwassenen in Nederland en Oostenrijk die hij vervolgens als groep hierheen probeert te halen. Zijn intentie is om elke week een dag te blijven meehelpen binnen Projekt DUGA en ook op zaterdag te komen voor de jongeren en de kinderen.

Kika wordt op 1 juni 90 jaar oud. Ze heeft zoals altijd erg veel last van pijn maar is ook zeker de helft van de dag levensmoe en depressief en verdrietig. Kika voelt zich heel erg in de steek gelaten door familie en bekenden en het ontbreekt haar steeds meer aan mentale kracht. Kika blijft bij ons zolang ze leeft en dat is ook bekend gemaakt bij de sociale dienst. Haar huis en land heb ik in beheer gekregen.

We zien er naar uit jullie te ontmoeten op facebook (https://www.facebook.com/meindert.jorna en https://www.facebook.com/samira.jornamujakic en https://www.facebook.com/projektduga), via email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), via skype (meindert.jorna), telefoon (00385 47 892 3529), de website (www.projektduga.nl) en dan met name binnen de community (www.dugatalk.eu).
Hartelijke groeten van ons allemaal.
Meindert

Alle bijdragen voor alle activiteiten en personen binnen Projekt DUGA kunnen als gift worden overgemaakt
op IBAN nr. NL24 INGB 0004 7230 03
ten name van
Stg. Jonah inz. Outreach Krajina te EDE

add
Rate this item
(1 Vote)
Read 48583 times Last modified on donderdag, 05 juni 2014 00:14
Published in Frontpage Content
Login to post comments