Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

Nieuws januari 2013

Written by  zondag, 03 februari 2013 01:00
Featured

 

Beste mensen,

Als eerste willen we iedereen een gezond, creatief en inspirerend 2013 toewensen. Wij zijn allemaal redelijk gezond en de afgelopen winter periode heeft ons weer geinspireerd. Een kort verslag:

Kerstpakketten

De actie "kerstpakketten voor de Kordun" was weer een succes. Vanuit Nederland hebben we voor 33 pakketten donaties ontvangen. Daarnaast hebben we voor 12 kinderen uit Maljevac een kerstpakket gemaakt. Die verdeling op school was een succes. Ik (Meindert) had opnieuw de gelegenheid om een kort verhaal te vertellen gerelateerd aan de geboorte van Jezus wat in een moslimdorp als Maljevac zeker niet zonder betekenis is. Gelukkige kinderen, gelukkige ouders en gelukkige docente en directrice. Hartelijk dank iedereen die hieraan heeft meegedaan.


De 12 kinderen van de school in Maljevac

De 33 pakketten voor de alleenstaande ouderen en voor de gezinnen zijn samengesteld door de jongeren van het Projekt. Zij de pakketten niet alleen mooi ingepakt maar hebben ze ook voorzien van een mooie, handgemaakte, nieuwjaarsgroet.

Winterkamp
Het complete verslag van het afgelopen winterkamp kan worden gelezen op www.projektduga.nl (http://projektduga.nl/index.php/nl/jongeren-6/features/2012-winterkamp-programma-soldaten-van-gerechtigheid/verslag-winterkamp ). Het verslag is nog niet klaar maar updates worden bekend gemaakt op www.facebook.com/projektduga. Conclusie: heel erg moeilijk om de groep jongeren bij elkaar te krijgen maar uiteindelijk een zeer geslaagd winterkamp over "soldaten" en "wapenuitrusting" met veel gezelligheid en plezier.

Vervolg, 2013
Na het winterkamp is het gelukt om de jongeren nogmaals een weekend bij elkaar te krijgen. Daarbij waren ook de afwezige meiden aanwezig. We hebben geprobeerd om afspraken met hen te maken voor 2013 en ideeen te noteren. Voor 2013 bestaat het plan om opnieuw met een groep Kroatische jongeren naar Nederland te komen (in juni), om de jeugdweekenden voort te zetten, te werken aan zomerkampen en om groepen te ontvangen. Daarnaast ben ik (Meindert) bezig om Dragan Borota en Edis Kendic te instrueren betreffende webontwikkeling en webdesign, hebben we een kantoor ingericht in Kroatie daarvoor en hoop ik dat zij op langere termijn hier inkomsten aan overhouden. Het kantoor kan worden bekeken op ons facebook profiel www.facebook.com/projektduga (directe link naar video: http://www.facebook.com/v/10151300300909284 )

Wij zijn als gezin weer bezig met ons vertrek naar Nederland vanwege de scholing van de jongens, om aan sponsorwerving te doen in Nederland, om mensen te bezoeken die in 2013 naar Kroatie willen komen om mee te helpen en voor de presentatie van het project in Nederland.
Hartelijke groeten!
Meindert, Samira, Manuel, Samuel, Emmanoella

add
Rate this item
(0 votes)
Read 23002 times Last modified on dinsdag, 22 december 2015 23:52
Published in Frontpage Content
Login to post comments