Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

Bezoek aan Kroatie, ingestort dak, plannen

Written by  donderdag, 07 maart 2013 01:00
Featured

 

Beste mensen,

Maandag ben ik voor een week afgereisd naar Kroatië om jongeren van Projekt DUGA te ontmoeten en opknapwerkzaamheden bij Projekt DUGA te doen. De reis is goed verlopen. Samira en de kinderen zijn in Wageningen achtergebleven. 

Dak cafe Bethlehem ingestort


Ja, dat was even schrikken. Het dak van het cafe is ingestort. Mogelijk zie je het er niet vanaf, maar dit was de belangrijkste ontmoetingsplek tijdens de zomer- en winterprogramma's. Oftewel: we zullen het dak opnieuw moeten opbouwen.

Ja, en ook het plafond. Inclusief isolatie. Het plafond waar we zo trots op waren......

Het dak van het huis is gelukkig nog heel......

Situatie jongeren, ouderen, project.
Deze week helpen Dragan, Zoran en Edis en mijn schoonvader Husein. Deze jongens zijn altijd bereid mee te helpen en met hen kunnen we in de zomer ook verder. Ismet is in geen velden of wegen te bekennen. Jammer. Dragan is de hele winter in ons huis en heeft alles heel erg netjes op orde gehouden. Ik probeer een weg te vinden om hem hier het hele jaar te behouden. Wil iemand Projekt DUGA en Kamp Manuel sponsoren? Dan is het beste om sponsor te worden van Dragan.
Op dit moment heb ik geen auto hier en kan niet erg veel jongeren bezoeken. Wel heb ik natuurlijk Kika bezocht. Zij wil eigenlijk alleen maar dat er voor haar gebeden wordt dat ze niet te lang meer zal leven en rustig mag overlijden. Mijn schoonvader, Husein, komt hier elke dag samen met mijn schoonzus Mirsada en / of mijn schoonmoeder Seka.

Wat verder speelt: projectlocatie, huis en alle bijbehorende schuren en dergelijke, moeten tot juni (voor toetreding tot Europese Unie) gelegaliseerd worden. Dat is nog een heel proces en zal veel kosten met zich meebrengen. Ik heb en scheurtje in mijn meniscus en dit zal in Nederland verholpen moeten worden. Ik hoop maandag weer naar Nederland te vertrekken. Tot snel!
Hartelijke groeten,
Meindert Jorna

Bijdragen voor Projekt DUGA, reparatie van het dak of voor onderhoud van Dragan kan worden overgemaakt op rekening 4723003 tnv "Stg. Jonah inz. outreach Krajina" te Ede
add
Rate this item
(0 votes)
Read 21126 times Last modified on zondag, 13 september 2015 21:47
Published in Frontpage Content
Login to post comments