Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

Zaterdag 15 en 22 juni, vervolg van de Leeuwenbende

Featured

Vorige week zaterdag - 15 juni - was een enthousiaste dagvoor de Leeuwenbende. Mijn broer Maarten was op bezoek en er kwamen aardig wat kinderen en jongeren meedoen.

In totaal 18. Toch waren een tiental kinderen van de vaste groep niet aanwezig. De dag begonnen we met een levendig potje boeren basebal.

Daarna volgde de happening: pizza's bakken in de nieuwe pizza oven. De pizza oven was erg heet gestookt en zo konden we binnen 5 tot 7 minuten een pizza bakken en binnen een uur de 8 pizza's van de kinderen. Een pizza succes en ook leuk voor als we gasten hebben.

De kinderen hadden we ingedeeld in vier kleine groepjes en elk groepje had een spel bedacht. Daar hebben we 's middags heel veel plezier aan beleefd. Vervolgens nog energie om in Krstinja een fanatiek potje voetbal te spelen en zo hadden we een heel gezellige en enthousiaste Leeuwenbende dag.

Zaterdag 22 juni

Deze dag verwachtte ik een nog grotere groep. De kinderen van Katarina Matosevic (Kristijan, Vedran en Tihana) hadden vorige week straf en mochten niet komen van ma en er waren nog wat kinderen die ik wel had verwacht. Maar nee, de kinderen van Katarina hebben nog steeds straf (waarvoor eigenlijk?), de moeder van Stefica (ook Katarina) is te onzeker om haar kind naar de club te laten gaat, Selvedin en Lara konden niet over de grens gebracht worden door hun moeder Mirsad, Tomi was door papa meegenomen naar een trouwerij enzovoorts. Resultaat: Beki en Amel en Irad waren de enige kinderen naast Manuel en Samuel en Emma en verder waren Dragan, Edis en Elvis aanwezig. We hadden een leuke dag maar zorgen zijn nogal gegroeid. Zeker nadat ik van Beki en Amel te horen kreeg dat zij tot einde van de zomer bij oma zijn ondergebracht.

Zaterdag heb ik aandacht gegeven aan de gelijkenis van de talenten. Samen hebben we een lijst gemaakt van dingen die zij kunnen maken of doen en die te koop aangeboden kunnen worden op www.dugashop.nl We hebben daarna gezellig gekookt (was toch een groep van 11 alle bij elkaar) en zijn we het bos ingegaan op zoek naar materialen die we zouden kunnen gebruiken. Bij Kika op bezoek en samen naar Krstinja om de dag af te sluiten met een enthousiast potje voetballen. 

Kinderclub Kroatie naar het bos

add
Rate this item
(0 votes)
Read 20161 times Last modified on maandag, 12 mei 2014 00:21
Published in Frontpage Content
Login to post comments