Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

Kroatie bij EU, legalisatie Kamp Manuel en Projekt DUGA

Featured

 Op 1 juli is Kroatië lid geworden van de Europese Unie. Dat nieuws zal jullie niet ontgaan zijn. Er is hier veel cynisme en mensen zijn vrij pessimistisch maar dat zijn ze wat betreft alle andere zaken ook. Natuurlijk vragen wij ons af wat dit betekent voor ons als buitenlanders in Kroatië. In het kort betekent dit:
- dat Samira sinds 1 juli 2013 ineens woonachtig is in de Europese Unie
- dat er voor Kroatische jongeren heel veel meer mogelijkheden zijn om zich te scholen en om eventueel gebruik te maken van Europese fondsen
- dat ons huis en alle bijbehorende gebouwen en schuren gelegaliseerd moeten worden.

Wat betreft dit laatste: ik heb een aanvraag tot legalisatie ingediend (op tijd, dit moest voor 30.06.2013). De architect heeft vandaag voorgerekend dat het intekenen van het huis en de schuren en gebouwtjes ongeveer 2000 Euro gaat kosten. De landmeter geeft aan dat de landmeting ongeveer 500 Euro gaat kosten en de gemeentelijke overheid geeft aan dat belastingen en heffingen ongeveer 700 Euro gaan kosten. Bij elkaar 3200 Euro. Heel veel geld. Maar geen weggegooid geld. Want na deze legalisatie, een procedure die vrij gemakkelijk doorlopen wordt, hebben we eindelijk een uitgangspunt en basis om echt iets te starten. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het al wat oudere plan om hier een camping te starten. Deze verplichte legalisatie brengt ons al snel dichter bij een oplossing.

Maar: hoe krijgen we nu weer die 3200 Euro bij elkaar. Is er, kent u, bent u, een investeerder die hierin wil investeren? Ziet u hier "brood" in of "heil"? Laat het dan even weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ;
Hartelijke groeten,
Meindert

add
Rate this item
(0 votes)
Read 22123 times Last modified on dinsdag, 22 december 2015 23:55
Published in Frontpage Content
Login to post comments