Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

Jongeren in Kroatie en dan met name in de Kordun

Written by  Meindert Arjan vrijdag, 24 januari 2014 01:00

Hier wat algemene informatie en impressies ten aanzien van de jongeren uit de Kordun.

Problematische situaties en depressie

Kinderen gaan tot hun 14 levensjaar naar de basisschool. Dat lijkt allemaal wel aardig geregeld hier. Daar volgt de middelbare school. Vrijwel alle jongeren uit de Kordun leven in een problematische situatie. Gezinnen zijn niet compleet, er is geen werk, geen inkomen en geen zekerheid. Hierdoor ontbreekt bij veel jongeren motivatie om te kiezen voor een opleiding en een toekomst. Veel jongeren kampen met depressie en bijna allemaal hebben ze vanaf hun 16e een drankprobleem. Ouders kunnen hierin weinig betekenen omdat vooral die generatie (de oorlogsgeneratie) zelf teveel problemen heeft. Jongeren staan er alleen voor. Velen hebben geen vader en als ze die wel hebben, dan is die aan de drank of kampt met een post traumatische stress stoornis.

Moeilijk werk: motiveren

Kortom: wij zijn hier om hen te motiveren. Echte motivatie is alleen mogelijk vanuit de Bron des Levens. We moeten ze dus naar de Bron leiden. We merken echter dat we hierin dagelijks te maken hebben met geestelijk krachten die ver boven de onze uitgaan. Daardoor kampen ook wij met tegenslagen en teleurstelling en moeten we er voortdurend voor oppassen dat we ook zelf niet in neerslachtigheid belanden. Gebed is het enige instrument dat ons voldoende kan ondersteunen om in relatie tot de jongeren tot nut te zijn.

Depressie en luiheid

Bij veel jongeren valt het ons op dat ze geen zin hebben om iets te doen. De neerslachtigheid straalt er van af. Jongeren leven met de dag. Het is vrijwel onmogelijk om iets samen met hen te plannen. Dit heeft allemaal te maken met een mentaliteit die voortkomt uit onzekerheid. Er is weinig geloof dat zij zelf iets op kunnen bouwen. Wij kunnen prachtige plannen voor hen hebben en sponsors om dit waar te maken maar dat betekent niet dat zij die gelegenheid aanvaarden. Tot nu toe zien we het tegenovergestelde: elke keer als we voor iemand (jongere tot 25 jaar) een compleet project hebben georganiseerd (inclusief financieen) gebeurt er iets waardoor ze afhaken. De 5 jongeren die we hebben begeleidt om de middelbare school af te maken en waarvoor we financieen geregeld hadden, hebben alle 5 niet hun middelbare school opleiding afgemaakt. De meiden zijn vroeg getrouwd (er kwam iemand op hun pad en binnen twee weken zijn ze getrouwd) en de jongens proberen snel wat bij de beunen door zwart te werken in de bouw. We zien bijna geen van de jongeren van de Kordun actief bezig met het opbouwen van een toekomst.

Read more http://www.gebedsmuur.nl/jongeren/jongeren-in-kroatie-en-dan-met-name-in-de-kordun/

add
Login to post comments