maandag, 02 augustus 2010 01:00

Verslag zomerkamp Maslenica 2010 Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Beste mensen,

Het is weer voorbij. Een spannende week aan de zee met 36 deelnemers.

Wat vooraf ging
Een week zomerkamp aan de zee duurt meestal langer dan een week vanwege de intensieve voorbereidingen en ook dit jaar was het weer erg moeilijk om de groep jongeren en kinderen bij elkaar te krijgen. Jongeren die hadden toegezegd mee te helpen in de voorbereidingen lieten niets van zich horen zodat uiteindelijk Samira, Nisveta en ik de voorbereidingen alleen op ons moesten nemen. Tijdens bezoeken van de gezinnen (om na te gaan wie er mee gaan) blijken de gezinnen in Vojnic altijd allerlei meest aparte problemen te hebben zodat we de dag van vertrek nog niet weten wie er nu uiteindelijk mee zullen gaan. Het resultaat van dit jaar: 70% nieuwe kinderen en 30% van de oude groep van vorig jaar. Thema van het kamp: "Gelukkig worden".


Het kamp
Het vervoer verliep voorspoedig. Zaterdag hebben we de eerste groep gereden met de nieuwe bus (die net op tijd gerepareerd was), auto van Husein en auto van Oliver. Zondag de tweede groep. Zaterdagavond begon het te waaien; krachtig tot stormachtig zodat de grote tent de lucht in ging. Zondagmiddag hebben we alles weer opgebouwd en geprobeerd te repareren maar zondagavond hadden we opnieuw wind tegen: opnieuw stormachtige wind en ging gingen bijna alle tenten de lucht in. Kinderen en leiding geschrokken, ik boos omdat niemand ons gewaarschuwd had maar vol goede moed verder met het kamp. We waren die dag tenslotte begonnen met onze zoektocht naar geluk en we mochten niet opgeven.

De groep kinderen en jongeren waren enthousiast en deden in alles goed mee. Tijdens deze week bemerkten we dat de groep steeds hechter werd, het zingen steeds spontaner, het toneel steeds enthousiaster en de antwoorden op de vragen steeds serieuzer. We raakten in de swing van wat een zomerkamp van Projekt DUGA moet zijn.

Afronding Kamp
Donderdagavond was een heerlijke avond. Programma liep een 'beetje' uit (tot 23.00 waren we nog aan het zingen). Kinderen en jongeren hadden die dag hun 'Best man' (getuige) moeten kiezen (ze dachten dat ze gingen trouwen 's avonds.....) en tijdens het programma 's avonds mochten ze met hun 'Best man' verschijnen voor 'het altaar' waar ze een verklaring aan God mochten ondertekenen. Deze verklaring namen ze als herinnering mee naar huis. Helaas was dit ook de laatste avond want dit nacht donderde de regen op de overgebleven daken van de tenten. De storm had nogal wat gaten achtergelaten dus het werd een natte nacht. 's Ochtends leek het wat beter en vol goede moed begonnen we aan het programma van de dag. Maar tijdens het ontbijt moesten we een record regenbui weerstaan en helaas: we moesten ons gewonnen geven en hebben de aftocht geblazen. In  de samenkomsttent zaten we met de voeten in de lucht vanwege de rivier die in 5 minuten was ontstaan en waar alle matrassen in ronddreven. Vooruitzichten waren niet veelbelovend en zo hebben we vrijdagochtend de eerste groep kinderen naar huis moeten rijden. De overgebleven jongeren hebben die dag de hele dag in de regen gebivakkeerd. Zaterdag hebben we ook hen veilig afgeleverd.

Conclusie
- We zijn heel dankbaar voor dit kamp. Er zijn opnieuw veel vriendschappen ontstaan en stappen gezet in een leven van geluk met God. Er zijn opnieuw jongelui die toezeggen te willen meehelpen binnen toekomstige kampen van Projekt DUGA.
- Jongelui van de Kordun kennen geen richting en hebben niet geleerd om verantwoordelijkheid te hebben. Het blijft zoeken en bidden om enkelen verantwoordelijkheid te kunnen leren.
- Gezinnen in de Kordun kennen heel veel basisproblemen. Kinderen lijken hier altijd het meest direct onder de lijden.
- We moeten een nieuw plan ontwikkelen betreffende zomerkampen aan de zee vanwege de weersgesteldheid hier in Maslenica.

Hoe verder?
Het is hier in Maslenica een perfecte plaats en het eigenaarsgezin is heel erg vriendelijk maar volgens mij kunnen we niet riskeren dat we hier al de eerste dag worden weggespoeld. Volgens de eigenaar zouden we ons beter kunnen indekken door te zoeken naar betere materialen maar vandaag wil ik met Eldin toch gaan kijken of er niet een andere plaats te vinden is richting Dalmatie waar we in de toekomst zomerkampen kunnen houden. Graag gebed in dit alles, voor wijsheid, voor liefde voor de jongeren en kinderen om hen verder te kunnen helpen, voor visie en vooral ook voor medewerkers. Mijn doel is om nog dit jaar een groep van minstens tien Nederlandse jongeren bij elkaar te krijgen die zich willen inzetten voor de zomerkampen van volgend jaar. Ondertussen zijn we al begonnen met de voorbereiding van het winterkamp wat gepland staat van 26 december tot 30 december. We zullen navragen of we opnieuw in Severin terecht kunnen.

Hartelijk dank iedereen die dit geweldige kamp hebben mogelijk gemaakt! In de chaotische en onzekere wereld waarin we leven, betekent zo'n kamp heel veel. Gezien de weinige tijd de we allemaal hebben, betekent dit kamp nog veel meer. Wees een zegen en wees gezegend!

Hartelijke groeten,
Meindert en Samira


p.s. bijdragen voor de kinderkampen kunnen worden overgemaakt op rekening 4723003 tnv 'Stg. Jonah inz. outreach Krajina'  te Ede. Informatie over dit kamp en betreffende Projekt DUGA kan worden gevonden op www.kruispunten.net of www.projektduga.nl add
Read 22072 times Last modified on vrijdag, 01 maart 2013 00:45
Login to post comments