zaterdag, 27 juli 2013 02:00

Les: de Leeuwen Koning

Written by
Rate this item
(0 votes)

De leeuw is de koning van de dieren. Zegt men. Waarom eigenlijk? Waarschijnlijk omdat de leeuw sterk is en groot. In het verhaal over Saul en David, de eerste koningen van Israel, gaat het er ook al over de mensen een koning willen die groot is en sterk. Een koning is groot en hij moet oorlogen winnen. Toen David gekozen werd als koning, had hij 7 grotere broers en niemand had verwacht dat juist hij gekozen zou worden. 

Toneel: de verkiezing van David

Wie zou jij als koning willen? Hoe zou die er uit moeten zien? Wat zou hij moeten doen? Zou hij ook iets voor jou moeten doen? Wat dan? Ga samen in je groepje een presentatie bedenken van de beste koning die je maar kunt bedenken. Dat mag een toneelstukje zijn maar mag ook een poster zijn of een verhaal. 

 

Toen Jezus op aarde was, verwachtte men dat hij koning van Israel zou worden. Waarom eigenlijk? Israel werd onderdrukt door de Romeinen en men dacht dat Jezus ze van de Romeinen zou bevrijden. Jezus had macht en deed dingen die niemand anders kon. En dus onthaalden ze hem in Jeruzalem. Maar nee, Jezus werd daar toen geen koning. Nee, ze maakten hem daar dood en hij wist dat dit zou gebeuren. Hij heeft daar toen geen grote kracht getoond en werd bespot toen hij doodging. Niet echt een koning waardig.....

Dus, iedereen was teleurgesteld en in de war. Toch hadden de mensen gelijk. Jezus was gekomen om Koning te worden maar Hij werd een andere koning dan ze verwacht hadden. In hoeverre lijkt Jezus eigenlijk op de koning die jullie aan het begin van dit programnma gepresenteerd hebben? 

Een leeuw is de koning want hij is sterk. Maar Jezus is ook Koning en ook Hij is sterk. Maar niet alleen wat betreft spieren en tanden. Waarin wel eigenlijk? Schrijf in je groepje zoveel mogelijk dingen op waarin Jezus sterker is dan wie dan ook op aarde (10 minuten).

Wist je dat Jezus "de Leeuw van Juda" genoemd wordt? En dat deze Leeuw de heerser wordt van het universum (openbaring, de boekrol). Dus, ja, net zoals de leeuw de koning van de jungle wordt genoemd, is Jezus Koning van HET Koningrijk. Is Hij ook jou Koning? (Whiteboard: de stoel, daar zit IK op en daarboven: God, waar ik in geloof. Maar dat is een onjuist plaatje. Die IK  moet van de stoel en daar moet de Koning op zitten en die IK voor de stoel. Dus: je kunt wel geloven in de Koning, maar dat betekent niet dat Hij ook echt jou Koning is. Daar moet je voor kiezen en je hebt een vrije wil om te kiezen.)

add
Read 12212 times Last modified on zaterdag, 29 augustus 2015 23:03
Login to post comments