Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog een teken van een verbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Het is het verbond van God met "alle levende ziel" waarbij iedereen gelijke kans krijgt om vanuit Zijn Leven te leven. Ons project en de naam van het project heeft geenzins en op geen enkele manier ook maar iets te maken met LGTBHKLMOP politiek of wat voor politiek dan ook.

Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 50 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 6 bedden, een slaapzolder met 16 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

Laatste nieuws (21)

Het laatste nieuws van Projekt DUGA.

vrijdag, 07 mei 2010 15:52

Motiveren van de jongeren van de Kordun

Written by

Beste mensen,

Alweer een kleine maand in Kroatie met veel mooi weer. Heerlijk werken. Eerste twee weken veel opknapwerk maar nu weer rustig bezig met het afbouwen van de camping. Nisveta, Salih, Edis, Eldin en Ismet zijn veel aanwezig geweest en probeer hen te motiveren om zelf ook visie te hebben voor de camping. Want daar begon het mee: het idee was en is om de jongeren te motiveren tot.......?? Ja tot wat? Als eerste: tot iets. Want daar ontbreekt het echt in overgrote mate aan bij de jongelui van de Kordun: motivatie voor hun eigen leven, voor verantwoordelijkheid, voor een toekomst.
Deze week merken we bij hen allevijf dat ze het echt moeilijk vinden om te bepalen waar ze zich aan zullen geven. Zwart werken in de bouw en niet weten wat je eraan overhoudt of helpen bij het afbouwen van de camping en niet weten wat je er aan overhoudt?

Zondags hebben we nog steeds onze kleine samenkomsten bij ons thuis en mijn enige echte hoop is dat de jongeren van de Kordun rust in God vinden en een doel om voor te leven. Daarvoor is jullie gebed heel erg nodig:
1) voor een doel voor de jongeren waar we mee in contact zijn;
2) dat zij ook zelf actief hiernaar zullen gaan zoeken;
3) voor onze samenkomsten
4) dat we elke week weer mogelijkheden vinden om met jongeren in contact te komen en te blijven.

Hartelijke groeten vanuit Kroatie,
Fam. Jorna

donderdag, 03 juni 2010 11:20

Emailnieuws uit Kroati

Written by

Beste mensen,

Nadat we in april weer in Kroatie ons werk als zendelingen hebben opgepakt, genoten hebben van het bezoek van Martijn, Arja en Sara Gort en van het mooie weer, hebben we net de natste mei maand in de geschiedenis van Kroatie achter de rug. Ook deze week zitten we weer midden in de regen. Maar niet getreurd, we weten ons op de juiste plek en genieten daarbij toch ook heel veel van het plattelandsleven in Kroatie.

Jongeren
Het werken met de jongeren uit de Kordun (de streek waar wij wonen) is een vermoeiende bezigheid. En dan bedoel ik alleen maar de geestelijke kant. Ik (Meindert) blijf het vermoeiend vinden dat het zo moeilijk lijkt om enige lijn in hun leven te ontdekken. Bijna elke week zit er een andere groep jongeren rond de tafel bij ons. Het is een komen en gaan. Op alle fronten is er heel weinig zekerheid en stabiliteit in hun levens te ontdekken. Wij willen hen zekerheid bieden maar vertrouwen is een dun laagje.
We hebben met elkaar besloten om nu elke maand te gaan kamperen. Ook daarmee bouwen we aan vertrouwen onderling. We hebben nu

dinsdag, 01 december 2009 00:00

Twee zondagen eind 2009

Written by
Beste mensen,

Het korte nieuws uit Kroatie:
Vorige week zondag:
Aanwezigen: Emira, Irnad, Elvira, Edisa, Ismet, Salih, Meindert en Samira en kinderen
Spraken over vergeving: Indien wij anderen niet vergeven, vergeeft onze Vader ons ook niet (Matt 6); Moeilijk onderwerp; viel wel goed. Vraag was: waarom? Antwoord was uiteindelijk: omdat God ons in Christus vergeving biedt, daarvoor duur betaald heeft en wij vanuit respect en waardering hiervoor anderen moeten kunnen vergeven.
We waren met elkaar bijna op weg naar de baptistengemeente, toen er een raam uit een blokhut waaide en precies op mijn hand terecht kwam. Vreselijke wond die na een week wonderlijk genezen is.

Afgelopen week.
Aanwezigen: Nisveta, Salih en Ismet. Hard gewerkt. Tweede zwembad geplaatst (5,5 meter; 1.20 diep); gewerkt aan de blokhutten en cafe "Bethlehem" (in voormalige stal). Was mooi weer de hele week en was gezellig.

Deze zondag.
Aanwezigen:
Edis, Nermin, Salih, Ismet en Nisveta (en wij)
Onderwerp: genezing. God kan genezen maar wil Hij dat ook; Waarom wel/ niet? Over Jezus: apart figuur; Komt in een tijd waarin mensen geloven dat gezondheid in direct verband staat met leven in of zonder zonde. Maar Jezus geneest, zonder te vragen. Oftewel: Hij toonde Zijn wil en opdracht: redden wat er te redden is. Lukas 11:14 - Hij had de Macht. Was een goede sfeer; hebben samen gebeden.

Op dit moment staan we op het punt samen naar Karlovac te gaan naar de gemeente;

Hartelijke groeten van ons allemaal en bidt voor ons;
Meindert
maandag, 07 september 2009 01:00

Nieuws najaar 2009

Written by
Beste mensen,

Maandag 7 september werden onze verblijfsvergunningen voor Kroatie op een simpele wijze verlengd; zonder poespas, zonder problemen; eigenlijk de eerste keer in 12 jaar. Ik kreeg de mededeling dat ik in 2010 (eindelijk) recht heb op een permanente verblijfsvergunning en eventueel op Kroatisch staatsburgerschap indien ik dat zou willen. De volgende dag kreeg Samira wonder boven wonder (of "Genade op Genade") een reisvisum voor Nederland war geldig is voor een jaar. Oftewel: gedurende een jaar mag ze zelf bepalen wanneer ze naar NL (of een ander EU land) mag reizen); daarna lijkt verlenging vrij simpel. Kortom: een heel batallion aan gebeden zijn verhoord betreffende onze situatie.

In Nederland
Ondertussen zijn we zoals gepland aangekomen in NL, gaat Manuel alweer naar school en Samuel naar de opvang en ben ik alweer aan het werk om de financiele gaten van de zomer te dichten. De planning is om tot eind oktober in NL te zijn (Wageningen).

Voortgang camping Manuel
We hebben opnieuw hard gewerkt. De afgelopen maand woonde ook Ismet Sabic bij ons in huis om v
woensdag, 18 november 2009 00:00

Huis van gebed

Written by
Beste mensen,

Terwijl ik met een aantal teleurgestelde jongeren de voetbalwedstrijd Bosnie - Portugal zit te kijken (Bosnie verliest), schrijf ik deze korte groet vanuit de schuur in Brusovaca. Het is erg mooi weer de afgelopen paar dagen en dat werkt lekker. We graven het derde zwembad in, we graven een kegelbaan, bouwen verder aan de kinderkamer en isolatie van het huis (zit met vrezen te wachten op aantreden van de winter) en bezoeken de mensen om ons heen. Jongeren kleven weer heerlijk aan ons en dat maakt het makkelijk om wat te organiseren met hen. Betrek hen bij de voorbereidingen van het aankomende winterkamp (winterkamp voor jongeren zal plaatsvinden voor de jaarwisseling en zal waarschijnlijk gaan over het leven van Jozef) en heb een grote wens om met hen het "huis van gebed" starten. Zoals Jezus ons leerde: het huis van God moet een huis van gebed zijn. Voor deze wens en dit plan wil ik hierbij expliciet om gebed vragen. Het huis van gebed heeft al veel eerder gefunctioneerd in Brusovaca, maar elke keer als dat enigszins op gang kwam, ontstonden er situaties die ons het leven en werken in Kroatie onmogelijk maakten.

Het idee is vrij simpel. De jongeren die zich betrokken weten bij ons en bij een leven met God, willen we voorzichtig betrekken bij een wat georganiseerdere vorm van samen bidden. Waar we tot nu toe mee bezig zijn: elke ochtend verzamelen we de aanwezigen (afgelopen dagen, Nisveta, Emira, Ismet en wij), lezen wat uit de Bijbel en bidden kort voor elkaar. Zondagochtend organiseren we dit wat meer en proberen we wat meer jongeren te verzamelen. Wat betreft de zondag zijn dit de betrokkenen: Emira, Elvira, Elvisa, Edis, Ismeta, Ismet, Nisveta, Dragan en Nikola. Hen zien wij zo'n beetje als de aan ons toegewezen discipelen en vragen dan ook gebed om wijsheid om hen verder op weg te helpen.

Tot zover en we hopen weer snel van jullie te horen;
Hartelijke groeten,
Fam. Jorna en de rest


Bijdragen voor het winterkamp kunnen worden overgemaakt naar rekening 4723003 tnv "Stg Jonah inz outreach Krajina" te Ede
zondag, 01 november 2009 01:00

Dit wordt de nieuwe website van Projekt DUGA

Written by

Dit wordt de nieuwe website voor Projekt DUGA. Nu is daar nog veel onzin info op te vinden maar deze week hoop ik de informatie van www.projektduga.nl hierheen te verhuizen. Ook wordt er een forum geinstalleerd waar betrokkenen met elkaar in gesprek kunnen over zending, evangelisatie, werken met ouderen of met jongeren, de Balken of de situatie in Kroati

Beste mensen,

Heel erg warm........ ; Vorige week stonden de kranten nog vol met nieuws over overstromingen. Een dag later foto's van mensen die op een terrasje zitten, bij 30 graden Celsius, met de voeten in het water van de overstromende Donau. Ik heb het gevoel dat we alweer heel lang in deze onhoudbare hitte leven.

Zondagse samenkomst
Vandaag was een hete maar gezellige dag. Aanwezigen bij onze samenkomst aan huis: Boris uit Jajce (Bosnie), Emire, Elvira, Edisa en Irnad, Nisveta, Salih en wij natuurlijk. Het gewenste onderwerp om over te praten was "vergeving" en er was een open en goede sfeer. Daarna een tafeltenniscompetitie, kinderen zwemmen in ons zwembad, samen eten, takken verbranden bij Oma Kika, 'Holland House Croatia' groep aanmaken op Facebook en overleggen over het zomerkamp.

Nieuws
Niet iedereen weet het, en mogelijk dat nog bijna niemand het weet, maar Samira is nu drie maanden in verwachting. Grote wens van haar (van mij ook wel hoor....) en Manuel hoopt dat het een broertje wordt want hij speelt liever niet met princessen en barbies enzo. Dit betekent helaas ook weer heel veel naar Karlovac rijden voor de standaard onderzoeken (en standaard overgeef-kots-buien onderweg) maar dat mag de pret niet drukken. Alle onderzoeken zijn positief.

Zomerkampen
De planning lijkt rond: vanaf 18 juli willen we met 8 (Kroatische) jongelui naar de zee om deze jongelui voor te bereiden om als begeleider van kinderen het kinderkamp te leiden wat we willen starten vanaf 24 juli. Eerste aanmeldingen komen al binnen. De eerste week is een soort "discipelschap trainings school" en de tweede week het werkelijke kinderkamp waar we opnieuw zo'n 30 plaatsen hebben voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar. Het thema staat nog niet vast, financieen zijn nog niet rond (al hebben we met de collecte in Ede toch al 850 Euro opgehaald) en ik zou dit jaar heel graag zo vroeg mogelijk willen weten welke kinderen er mee gaan en hoeveel. Kortom: weer genoeg zaken om voor te bidden.

Hartelijk dank voor alle betrokkenheid! En: wij zijn heel makkelijk op Facebook.com te vinden. Ondertussen werk ik ook aan de nieuwe website die is in te zien via www.kruispunten.net ;

Hartelijke groeten namens ons allemaal en namens Projekt DUGA.

zaterdag, 03 juli 2010 12:46

Schrijvers gezocht voor deze website

Written by

Beste mensen,

Hierbij een oproep aan alle geinteresseerden in een goede en volledige website voor Projekt DUGA. Ik ben op zoek naar 'schrijvers', oftewel: mensen die het recht willen krijgen om direct vanaf de nieuwe webpagina (kruispunten.net) artikelen te plaatsen, aanvullingen te doen en aanpassingen te maken. Het betreft een simpel systeem waar geen extra kennis van computers, internet of software voor nodig is.....

maandag, 02 augustus 2010 01:00

Verslag zomerkamp Maslenica 2010

Written by

Beste mensen,

Het is weer voorbij. Een spannende week aan de zee met 36 deelnemers.

Wat vooraf ging
Een week zomerkamp aan de zee duurt meestal langer dan een week vanwege de intensieve voorbereidingen en ook dit jaar was het weer erg moeilijk om de groep jongeren en kinderen bij elkaar te krijgen. Jongeren die hadden toegezegd mee te helpen in de voorbereidingen lieten niets van zich horen zodat uiteindelijk Samira, Nisveta en ik de voorbereidingen alleen op ons moesten nemen. Tijdens bezoeken van de gezinnen (om na te gaan wie er mee gaan) blijken de gezinnen in Vojnic altijd allerlei meest aparte problemen te hebben zodat we de dag van vertrek nog niet weten wie er nu uiteindelijk mee zullen gaan. Het resultaat van dit jaar: 70% nieuwe kinderen en 30% van de oude groep van vorig jaar. Thema van het kamp: "Gelukkig worden".

vrijdag, 24 december 2010 00:00

Winterkamp 2010 voorbereiding

Written by
Beste mensen,

Over twee dagen verwachten we te vertrekken naar Severin na Kupi voor het winterkamp voor jongeren. Het was en is nog steeds de grootste klus om een groep van 35 jongeren bij elkaar te krijgen en zelf nu weet ik nog steeds niet pecies wie wel en wie niet meegaat. Ik verwacht 25 jongeren en kinderen. Jammer, er was plaatst voor 35.
Thema is de jongere en profeet Daniel. Zijn moed, standvastigheid en geloof. Eldin woont hier sinds anderhalve maand en is een grote hulp in de voorbereiding. Zondag vertrekken we en donderdag verwachten we weer terug te komen. We houden jullie op de hoogte over het verloop. Nu vragen we om jullie gebed.

Hartelijke groeten vanuit Kroatie

p.s. We hebben helaas geen sponsor voor het winterkamp gevonden tot nu toe. Maar bijdragen voor dit winterkamp zijn ook nu nog heel erg welkom. Die kunnen worden overgemaakt op rekening 4723003 tnv. "stg Jonah inz. outreach Krajina" te Ede.
Pagina 1 van 2